Radonsikring i nybyggeri – Er din bolig sikker?

Nybyggeri skal i dag være sikret mod radon. I 1998 kom der krav fra bygningsreglementet om at radonsikre alt nybyggeri. Det betyder at bygherren skal sikre at radonniveauet ikke overstiger 100 Bq/m3 indenfor.

Det er bygherren der er ansvarlig for at nybyggeriet opfylder krav til radonsikring, men i sidste ende er det dig som boligejer, der er ansvarlig for at dette sker. Om din bolig er radonsikret, kan du finde ud af ved at gennemføre en radonmåling.

Er alle boliger efter 1998 radonsikret?

Teoretisk set skal al nybyggeri efter 1998 være radonsikret – dog er det ikke altid tilfældet. Kravet om radonsikring af nybyggeri fra 1998 kan derfor give en falsk tryghed. Over 10% af henvendelserne hos os i Radon-Stop, kommer fra nybyggeri.

Det er flere måder at overholde krav for radonsikring i nybyggeri. Det kan gøres ved ventilation, et radonsug eller en radonmembran.

Hvorfor er det relevant at vide?

Da det er lovpligtigt at radonsikre nybyggeri, er det yderst relevant at vide hvis du skal flytte både til og fra en bolig opført efter 1998. Det kan være afgørende for om det er dig der står med ansvaret og i sidste ende, hvem der skal betale regningen.

Vi anbefale defor at:

  • Hvis du skal købe et hus, skal du bede sælger om at foretage en radonmåling. Er der radon i huset, kan i tage dialogen på forhånd om hvem der skal radonsikre huset. På den måde kommer der ikke nogen økonomiske overraskelser.

3 simple metoder til at radonsikre nybyggeri

Hvis du skal bygge nyt hus, er der 3 metoder radonsikring, du bør overveje:

  1. Hold radon ude af huset, ved brug af radonspærre og tætning mod jord.
  2. Brug ventilation for at fjerne radon fra boligen.
  3. Sørg for at fjerne radon under gulvet, før den overhovedet kommer ind i huset. Det gør du ved radonsug

Har du brug for hjælp til radonsikring af nybyggeri eller vil du vide mere om radonsikring? Klik her for at læse mere eller kontakt os.