Radon fra start til slut

I dette indlæg hjælper vi dig med at forstå problematikken omkring radon, hvordan man finder ud af, om det overhovedet er et problem, hvordan man måler det og hvad man eventuelt efterfølgende kan gøre for at løse problemet.

Hvad er radon og hvorfor kan det være et problem?

Kort fortalt er radon en naturlig forekommende radioaktiv gasart i undergrunden som konstant op mod jordoverfladen. Normalt vil det blot blive frigivet til det fri, når det rammer det atmosfæriske luft ved overfladen og her fortyndes det så meget at det mere eller mindre forsvinder.

Men hvis der ligger et hus på grunden, vil det radongas der siver op netop hvor huset ligger, sive op og blive fanget i fundamentet og i stedet for at blive frigivet til luften, vil det stille og roligt blive ophobet under huset. Herefter bliver det ofte blive presset op igennem mikroskopiske revner og sprækker i betonklaplaget og derefter op i husets indeklima. Fordi moderne huse er så tætte som de er, af energimæssige årsager, bliver den radonholdige luft ikke naturligt ventileret ud af huset. Med tiden kan koncentrationen derfor stige så meget at det kan udgøre en sundhedsmæssig risiko for husets beboere. Over tid kan det nemlig forøge risikoen for blandt andet lungekræft og leukæmi betydeligt.

Hvor starter jeg?

Det allerførste du skal gøre, er at finde ud af hvor meget radongas du har i indeklimaet. Man kan hverken se, lugte eller smage radon, så den eneste mulighed for kende radonniveauet i huset er igennem en radonmåling med et lille instrument, der ligesom en geigertæller, kan registrere koncentrationen af radon i huset.

Den nemmeste målemetode i dag er ved at bruge en digital radonmåler. Man skal dog være opmærksom på at måle over en længere periode i hvert rum, så man får en brugbart gennemsnit af koncentrationen. Målerne kan nemlig godt svinge lidt fra dag til dag. Derefter kan man til gengæld flytte måleren til en anden del af huset og se hvordan problemet fordeler sig i huset.

Man kan få forskellige slags digitale målere som er mere eller mindre avancerede med fx app adgang etc, men generelt er alle målere fra firmaet Airthings meget pålidelige. Vi sælger den mest enkle model fra dette firma, hvor resultatet blot aflæses direkte på måleren både short term og long term til Danmarks billigste pris her.

Hvad gør jeg efter målingen?

Sundhedsstyrelsen anbefaler et radonniveau på under 100 bq/m3. Så hvis din måling er lavere end denne værdi, kan du ånde lettet op og glæde dig over at du har én bekymring mindre.

Hvis din måling viser værdier over 100 bq/m3 er det sandsynligvis en god idé at gøre noget ved problemet. Hvad skal du så gøre?

Rådgivningsbesøg

Du skal starte med at tage fat i os igennem radon-stop.dk. Du kan fx bestille os til at komme forbi til et rådgivningsbesøg, hvor vi gennemgår huset, måleresultatet, kigger på tegningerne af huset og mulighederne for radonsikring samt pris. Du kan samtidig se en model af vores radonsug og høre hvor lydsvage de er. Hvis vi efterfølgende blive enige om at radonsikre huset, er rådgivningsbesøget gratis.

Du kan bestille et rådgivningsbesøg her.

Uforpligtende tilbud

På denne side kan du få et uforpligtende tilbud. Du skriver blot dine detaljer på huset, dit navn adresse og kontaktinfo. Hvis du har konstruktionstegninger på huset eller billeder, kan du også vedhæfte dem her. Så kigger vi på materialet og sender dig et uforpligtende tilbud på den mest optimale radonsikring. (NB. Mange kommuner har i dag et digitalt byggesagsarkiv, hvor du kan finde konstruktionstegningerne på huset online. Mange kommune har desuden samlet deres arkiv her: www.weblager.dk

Radonsikring af huset

90% af vores radonsikringer foregår via etablering af radonsug fordi der som hovedregel er både den billigste og mest effektive metode, så kort sagt en win/win løsning. Alternativt kan vi løse problemet igennem en ventilationsløsning, hvis radonsug ikke er muligt.

Når du har gennemset tilbuddet og accepteret det, kan vi som regel komme og udføre opgaven indenfor 3 uger. Selve etableringen af radonsug tager som regel kun én dag og normalt vil man kunne måle en markant reduktion i radonindholdet umiddelbart efter monteringen.

Vi kan sikre dit hjem mod radon

Vi har specialiseret os i radonsug til ét-plans parcelhuse og radonventilation til huse med kælder og vi er landsdækkende. Kontakt os, hvis du har spørgsmål eller udfyld formularen, hvis du ønsker et uforpligtende tilbud på radonsug i din bolig. Vi vender tilbage indenfor 2-3 hverdage.

Vi har brug for tlf nr ved opfølgende spørgsmål og hvis dato for udførsel skal aftales. Bare rolig. Du får ingen salgsopkald.

Vælg en seriøs radonekspert til din radonsikring

Vi er medlem af Dansk Radonforening, en del af Bolius rådgiverliste og certificeret af Statens Byggeforskningsinstitut og vi er landsdækkende. 

Kontakt os på: info@radon-stop.dk eller tlf: 30256933